Mia og de 300 vilde heste

Allerede som 17-årig drog Mia Lykke Nielsen af sted til Californien for at blive en del af et trænerteam på Viking Saga Ranch i Santa Ynez Valley. 300 vilde islænderheste ventede i et bakket landskab på størrelse med halvdelen af Fyn. Og det var noget helt andet end de rideskoleheste, Mia elskede og havde arbejdet med i det meste af sit unge liv.

Fra den første dag blev det Mias tjans at tælle og registrere de vilde heste. Hver dag satte hun sig ind i en gammel pickup, som hun måtte hælde ekstra vand på, når temperaturen steg op i det røde felt, og kørte ud til de vilde heste. Der, hvor grusvejen stoppede, steg Mia af og gik.

Nogle dage tog det hende fire timer at registrere alle hestene, andre dage syv. Først virkede det komplet uoverskueligt at finde alle de vilde heste i det store område, men hun lærte flokkene at kende og fandt ud af hestenes adfærd og rytme. Efterhånden blev hun en del af flokken, og hun nærmest levede sammen med de 300 vilde heste igennem tre et halvt år.

På ranchen arbejdede hun sammen med Elisabeth Haug, ranchens danske ejer, og lærte om både hestehviskeri og horsemanship. Hun tog del i seminarer hos Tom Dorrance, hestehviskeren bag bogen og filmen ”Hestehviskeren”, i Pat Parelli-seminarer og seminarer hos Monty Robert. Hans ranch “Flag is up Farms” var nabo til Viking Saga Ranch.

Efterhånden udviklede Mia sin egen hestetræning, der i dag er kendt som When Horses Choose.